Volg ons

Nieuws | 3 mei 2023

Nieuw: Cobot lassen met de nieuwe Fanuc CRX-10ia/l

Het gebruik van technologie om processen te automatiseren en te vereenvoudigen, is de toekomst van (metaal)techniek. Ook Cornelissen Metaaltechniek gaat met haar tijd mee. Met de komst van de veelzijdige Collaborative Robot (Cobot) CRX-10ia/l van het merk Fanuc, zet Cornelissen een duurzame en verantwoorde stap naar automatisering.

Cobot lassen voor blijvend hoge kwaliteit

Met de nieuwe Fanuc Cobot geniet Cornelissen Metaaltechniek van de vele voordelen van technologie zonder concessies te doen aan de hoge kwaliteit. De robotarm is op meerdere manieren in te zetten in het machinepark. Onder leiding van lassers Thomas en Hanjo doet hij nu dienst als medelasser. Net zoals iedere collega moet ook de Cobot ingewerkt worden om de kwaliteit die Cornelissen aan haar klanten biedt blijvend te waarborgen.

Op dit moment heeft de Cobot de functie van aflasser. Voordat de Cobot-lasser aan de slag kan, hechten onze professionals het metaal, staal of RVS eerst. En zelfs dan houden onze hoofdlassers de Cobot onder toezicht. “We moeten nu nog elke las voordoen voor het systeem voordat de Cobot-lasser het zelf kan. Het is dus belangrijk om hier uitermate precies in te zijn”, aldus Thomas.

Dat betekent overigens niet dat de arm niet uit zichzelf strak kan aflassen. Nu de robotcollega zijn proeftijd door is, investeert Cornelissen ook in een lasnaad-volgsysteem. Hierdoor werkt de robotarm straks nog zelfstandiger.

Perfect voor repeterende producten

In tegenstelling tot een lasrobot heeft de Cobot voorlopig nog wat extra hulp nodig. Omdat het cruciaal is dat een beweging (goed) voor wordt gedaan, richt hij zich voorlopig nog op de repeterende producten. Dit zijn producten die wekelijks worden geproduceerd door Cornelissen Metaaltechniek voor haar klanten. Het voordeel van de Cobot is dat deze niet alleen nauwkeurig maar ook snel kan lassen, ook wanneer de bestuurder pauze heeft. En dat is altijd in het voordeel van de klant, die niet alleen haar producten in perfecte staat, maar ook snel opgeleverd wil hebben.

Collega’s over Cobot lassen

Als collega zijnde weet de Cobot langzamerhand ook zijn plekje te vinden binnen het bedrijf. Collega Thomas, die het meest met de Cobot werkt, noemt hem al grappend de CoboCop. Hij vindt het fijn werken, want deze collega doet alles wat Thomas hem zegt te doen en is bovendien breed inzetbaar. Hoewel Thomas nog enige handigheid moet krijgen in het aansturen van de Cobot, is het niet zo ingewikkeld als een lasrobot programmeren. Hij hoopt dan ook dat hij hem ooit nog eens kan aansturen via een app op zijn telefoon vanuit Dubai.

Ondanks alle lof voor de nieuwe collega is er toch één geluid kritisch geluid vanuit het bedrijf: Robocop is niet erg gezellig tijdens de vrijdagmiddagborrel!

Ben jij benieuwd hoe we Cobot lassen kunnen inzetten voor jouw project?

Neem dan snel contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek of lees wat onze Fanuc CRX-10ia/l kan betekenen voor jou.

Heb je een vraag over dit nieuws item?

Peter
Peter Cornelissen

Business Development Manager